Aanscherping van de Ecodesign regelgeving

Aanscherping van de Ecodesign regelgeving per 1 januari  2018

Sinds 01-01-2016 gelden de Ecodesign- en Energielabelingsrichtlijnen (ErP-richtlijnen) voor voor ventilatie-eenheden met een elektrisch ingangsvermogen van meer dan 30 Watt.

Per 1 januari 2018 gaat de tweede fase van de ErP-regelgeving in en vindt een aanscherping van de eisen voor ventilatie-eenheden plaats.

We hebben de belangrijkste veranderingen op een rijtje gezet:

Voor residentiële ventilatie-eenheden (< 250m³/h)

  • Het specifieke energieverbruik (SEC), berekend voor een gematigd klimaat wordt verder teruggebracht van 0 kWh/(m².a) naar -20 kWh/(m².a);
  • Het maximale geluidsvermogensniveau (Lwa) zonder luchtkanalen wordt verder teruggebracht van 45 dB naar 40 dB;
  • Ventilatie-eenheden met een filter moeten worden voorzien van een visueel waarschuwingssignaal wanneer de filter moet worden vervangen.

Voor niet-residentiële ventilatie-eenheden (> 250 m³/h)

  • Het minimale thermisch rendement van het warmte-terugwinsysteem wordt verhoogd van 67% naar 73%;
  • Voor eenrichtingsventilatie-units geldt een strengere eis betreft de minimale efficiëntie van de ventilator;
  • Voor tweerichtingsventilatie-units geldt een strengere eis betreft het maximale interne specifieke ventilatorvermogen.
  • Ventilatie-eenheden met een filtereenheid moeten worden uitgerust met een visueel signaal of alarm in het controlesysteem dat wordt geactiveerd wanneer de daling van de druk in de filter groter is dan de maximaal toelaatbare daling van de einddruk.
Als gevolg van de aanscherping van het maximale specifieke energieverbruik (SEC), komen residentiële ventilatie-eenheden in de drie laagste energieklassen (E, F en G) te vervallen en worden deze klassen van de energielabels verwijderd.

Alle producten die niet aan de verscherpte Ecodesign-eisen voldoen, mogen met ingang van 1 januari 2018 niet langer verkocht worden op de Europese markt.

Onze afdeling productontwikkeling houdt de wetgeving scherp in de gaten en zorgt ervoor dat al onze producten voldoen aan de laatste eisen. Producten die niet aan de nieuwe eisen voldoen, worden dan ook uit ons assortiment gehaald, aangepast of vervangen door energiezuinigere alternatieven.

Geplaatst in Nieuws.